Double Brick House
by Arhitektura

Double Brick House is a new residential semi-detached house standing on a long and narrow plot of land in Rožna dolina, Ljubljana, Slovenia.

As the authors recount, Rožna dolina was known as the most prestigious villa district in Ljubljana. Today these poorly maintained houses are surrounded by overgrown gardens, woodsheds, workshops and are affecting the overall aesthetic, functional and hygienic conditions. The process of gradual re-urbanisation is currently taking place, erecting an increasing number of new buildings, either in the form of luxurious villas blocks or individual exclusive modern villas.

It was designed to accommodate two large families of five and it is built on the site of a previously dilapidated residential building, which was of poor quality and low living value.

The unusual building plot dictated a unique narrow floor plan. The height of the building is 9 m and has three functional floors.

Which measures only 6 m in width and 30 m in length.

It houses two identical residential units, sequentially placed one behind the other with a common parking area in front of the building facing the access street.

Each having a usable area of 170 square metres.

On the ground floor there is a large living room with an attached kitchen. Encompassed with glass panoramic windows, the living quarters are well lit and can be fully connected with an outdoor atrium.

The first floor is where the children's rooms, their bathrooms and a study are located. The master bedroom with adjoining rooms is located on the top floor, with access to a large rooftop terrace. The house acquired its characteristic and recognisable silhouette in the process of stacking together the functional areas.

Visually, the building is conceived as a monolith, a materially uniform cube, which is sculpturally modified, according to the sculptural principle of subtraction. The façade cladding made of dark brown bricks gives the house its desired uniformity of materiality and corporeality.

The different rhythms of the windows and the alternation of open and closed surfaces on the facades do not defeat the volume perception of the building, as it is perceived on the scale of a building primarily as its texture and not as a structure.

The further arrangement of the wider spatial environment of the building will be the result of negotiations with neighbours, who may in the future follow the example and replace the dilapidated buildings and improve the general urban condition of the space.

Author ARHITEKTURA (Peter Gabrijelčič, Boštjan Gabrijelčič, Aleš Gabrijelčič)
Location Ljubljana, SIovenia
Year 2020
Photography Miran Kambič

Arhitektura House of Chickens Mountain View Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us