For David
by MH.AP Studio

David’s Attic in Barcelona features built-in furniture and storage elements made from matte-finish MDF, and carefully-positioned mirrors to make the home appear more spacious.

As they entered the original space, office MH.AP felt disappointed with the 1970’s configuration of the flat. The apartment had a long corridor and an adjoining row of small, dark rooms that weren't taking advantage of sunlight from the outdoor terrace.

“Our main goal was to broaden the home without losing any rooms”

The flat's new layout sees the hallway transformed into a multifunctional space that accommodates a kitchen suite and wardrobes on one side, and a desk, dressing table and bench seat on the other.

At the end of the corridor, a large open-plan living and dining room is revealed. Spanning the entire width of the flat, the area looks out onto the terrace which is accessed through sliding glass doors.

Here a low, L-shaped sofa with bright blue cushions wraps the corner of the room. It's built into a wall of shelving which displays artworks and decorative objects.

Two bedrooms and a bathroom are located in rooms along the corridor and accessed through doors that match the cabinetry. The bathroom is clad in grass-green tiles that contrast the apartment's otherwise brown surfaces.

The sink is placed outside the bathroom in the hallway, not conceived as a functional element but as the displacement of a domestic element in an unexpected space.

A feature that was inspired by a sink in the hall of Le Corbusier's project Villa Savoye.

The selected color palette aims to create an enveloping, warm feeling in the apartment, enhancing the different phenomenological sensations throughout the path.

From the entrance, where shadows are embraced, until the living, where natural light explodes.

Several mirrors have also been inserted throughout the apartment to make living spaces appear larger and bounce natural light into the dark corridor.

A reflective panel in the bathroom additionally helps conceal the shower.

As architectes, Marina and Andrés believe in working with raw materials for the natural way they age and also, these materials can easily meet the required budget.

‘Industrial’ oak parquet flooring was chosen for bare-walking. The countertops of the kitchen in the corridor and the hallway sink are crafted from a custom terrazzo by Huguet Mallorca.

Authors MH.AP Studio (Marina Huguet Blasi, Andrés Peñuela Betancur)
Location La Bordeta, Barcelona, Spain
Year 2020
Constructor Triflex
Client Private
Surface 70 m2
Photography Luis Diaz Diaz

House of Chickens Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share FGN House The Young Old House

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us