Jhouse
Zooco Estudio

The project consists in building a house inside of a house, which for Zooco Estudio means that it is more similar to the process of building a single-family house than an interior rehabilitation.

This is because it has its own structure, enclosures, and installations.

In its original state was an open loft located in the centre of Madrid, built in the late XX century.

The structure is load-bearing walls and a structure of wooden pillars and a horizontal structure made by Catalan vault system.

The concept of the project was to generate 10 horizontal structures in different heights embracing different functions above and beneath them depending on its height. This is carried out by a metallic structure finished in white.

This structure is sometimes resting on the floor and other times hanging from the ceiling and its in-between spaces are filled by wood or glass panels depending on the function they embrace.

The volume allows the development of different uses and scales offering both intimate and collective spaces.

The different levels and heights work as furniture that change its use by the space they generate, being always linked by stairs or short corridors.

The studio’s purpose was to use the thinnest structure possible so they opted for a metallic system with an 8x8cm section, which its interior is used to contain the installations.

The privacy in the different areas of the house is handled by the opacity of the glass that enclose the in-between structure space, most of them are transparent, but some are turned translucent or opaque depending on the privacy necessity.

The customer's needs were a very extensive programme in a spot of the house.

This programme should include a bedroom with an en suite bathroom, a second and bigger bathroom, and a flexible and half-open area that could, in the future, embrace another bedroom.

Above the horizontal planes; another bedroom, and a studio/gallery with a full wall bookshelf.

With the option that both could be isolated from the rest of the house simply adding a door from floor to ceiling

Outside of the structure, the main bedroom is connected to the biggest bathroom; the kitchen is linked to the dining area and the living room. Next to the kitchen there is an office area and a bathroom for visits.

According to the materiality, we can distinguish five elements, the perimetric load-bearing wall, the existent pinewood, the white metallic structure, the different glass surfaces and the waxed concrete.

Made of clinker bricks and painted in white

That generates a continuous surface with no joints in the humid surfaces like the kitchen floor, the bathroom floor, the sinks or the bathtub.

Author Zooco Estudio
Year 2018
Location Madrid, Spain
Surface 140m²
Photography Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

FPA Francesca Pasquali Archive Villa Bloch Bakkedragetb Le Pré aux Pierres Triplex Ampere First House Reforma de 8 pisos en Ciutat Vella Final Outcome

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us