Municipal Stadium Shelter
by Didonè Comacchio Architects

The design of the new roof of the Travettore stadium creates a covered space with a few targeted gestures, inserting itself in balance between the context and the playing field.

Travettore di Rosà is located in the Comune di Rosà, in the Vicenza province, in the north of Italy.

Acting as a hinge between the two

The project was designed and conducted by Didonè Comacchio Architects, an architecture office based in Rosà, located in the same region.

Founded by architects Paolo Didonè and Devvy Comacchio, they have developed a wide range of projects, from interiors to public buildings.

The stands, currently located on a slope of the ground, are located along the long side of the football field.

The new roof is a single linear horizontal element made of metal beams forming a coffered ceiling suspended between sky and earth.

The structure is supported by two concrete bearing walls orthogonal to each other oriented so as to accommodate the spectators and direct them to view the field.

The bare structure becomes architecture and the beauty of the work is given by the rigorous form

The lighting, concealed in the canopy, is designed to emphasise the voids of the coffered ceiling and gives a sense of lightness to the structure.

In order to protect the lights, a metal grid of the same dark color as the structure was placed.

All of these elements generate an aimed view towards the playing field: a cutout of the naturalistic context behind the stands but at the same time offering the viewer an unimpeded view of the sport action.

This round and clear structure gives a sense of protection underneath the large dark cover.

Authors Didonè Comacchio Architects (Paolo Didonè and Devvy Comacchio)
Team Gianmarco Miolo, Denis Stoppiglia, Lorenzo Fravezzi
Location Travettore di Rosà, Italy
Year 2019-20
Collaborators Ing Stefano Scomazzon (i+da) (Structural engineer), Impresa edile F.lli Bizzotto (Concrete structure contractor), Lorenzin srl (Steel structure contractor)
Client Comune di Rosà VI
Surface 270 sqm
Photography Simone Bossi

Schoonschip Luchtpark Azatlyk Square Cinemapepe Bang Nong Saeng Kindergarten Belvedere Call for projects wwb9 Central Square

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us