Barn vs pavilion
AMAA

Barn vs pavilion, by AMAA, is the story of a mutual conflict between architect and client, confronting themselves with the expressive language of two distinct architectural types.

Barn is the building that hosts the pharmacy. It reinterprets the Venetian countryside’s rural constructive tradition, especially the one rooted in the Treviso area. It is made of few, yet sophisticated, elements.

The base, the eaves, the sloping roof, the timber beams, the projecting roof, the window frames, the color, the lamps. These elements relate to each other according to a precise and distinguishable system of proportion.

The roof’s outline, for instance, must be extremely thin, according to tradition. The plastered volume does not touch the timber beams, hence enhancing the roofing’s crucial role in the building. Roof tiles are slightly set back from the roof edge.

The projecting roof has been recovered from the original building, and has been modified and improved. The color shades take inspiration from the context, in particular from the former bakery located near the site.

With a thin 3-mm-thick metal sheet, specifically designed for the site.

The intervention involved a compositional study of the facade: the window frames are set back from the façade, as they could not be protagonists of the façade’s overall image.

Pavilion deliberately breaks from the conception of traditional building. The search for great lighting and the demand for a quick construction guided the conception of the building designated to the Health Center, which resulted in the use of prefabricated elements.

That were then assembled into reinforced concrete, and some hand-brushed cast-in-place concrete insertions.

The project involves a wide area destined for the reception, as part of a wider landscape project, including a 12-meter-long concrete bench: the waiting room becomes a collective space.

Inside, the space is organised along a delicate curve that accelerates the transversal perspective from the entrance to the exit.

The rest is left white, a sort of not-a-color. The main door and window frames are made in weathering steel. The pivot hinge door is conceived to take part in the entrance experience.

Location Breda di Piave (TV)
Year 2022
Designer AMAA, Arch. Marcello Galiotto PhD, Arch. Alessandra Rampazzo PhD
Team Arch. Serena Bolzan, Arch. Lucia Corti, Arch. Gian Luca Perissinotto, Geom. Francesco Toson, Eng. Riccardo Marchetto
Client Fabric 12 di Agostino Bruscagnin & C.
Photography Simone Bossi

Final Outcome Space Within a Space Pleonastic is Fantastic New access and store in the Burgos Cathedral House of Wine A6K Advanced Engineering Centre Universal Works x Coal Drops Yard Meson Nadi Boutique Hotel

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us