Bosvilla Noordwijk
by Kevin Veenhuizen Architects

Kevin Veenhuizen Architects designed a wooden Bosvilla [forest villa] between the Ash and Maple trees in Noordwijk, The Netherlands.

Due to the positioning in the middle of the plot, the beautiful afforested area is used to the maximum.

A terrace has been laid out around the house, which, together with the overhanging roof, allows the indoor and outdoor spaces to flow into each other. Together they form a transition zone between the living spaces and nature.

The timber roof beams continue outside, creating a kind of hat that protects the house against rain, dirt from the trees and heat from the summer sun. In the winter when the trees are bare and the sun is low, the solar heat does come in.

In order to make as little impact as possible on the environment, a modest roof shape without gutters has been designed.

The construction of the house is also clearly visible in the interior. Here the load-bearing walls have been plastered in white, between which mahogany frames have been placed.

Two round peepholes have been designed in the wall of the void, which create a visual connection between the kitchen and the upper floor. The two electric skylights in the void provide extra daylight and natural ventilation in the summer.

The corners of the Bosvilla float as it were, and to achieve maximum transparency, the glass in the corners is glued directly together without a frame.

The collected rainwater is used to water the garden, flush toilets and supply the dishwasher and washing machine with very soft lime-free water.

This saves 70% on the use of drinking water.

In this house, the architecture that Kevin Veenhuizen Architects strived for as an office comes together to create a sustainable and pleasant living experience.

On the load-bearing walls visible laminated beams are placed, which follow the square footprint of the house and divide it into four quadrants by means of a cross, both on the ground floor and on the first floor.

Author Kevin Veenhuizen Architects (Kevin Veenhuizen, Guillaume Pfefferle)
Location Noordwijk, The Netherlands
Year 2018 - 2021
Surface 231 sqm
Collaborators STB (Contractor), Zoet Hout (Furniture maker)
Client Private
Photography MWA Hart Nibbrig

House of Chickens Mountain View Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share FGN House

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us