His Loft
by Kevin Veenhuizen Architects

His loft is a project designed by Kevin Veenhuizen Architects in the Top-Up building in Amsterdam-Noord, The Netherlands. The simplicity of the available materials and the glazed facade brought up the strong spatial concept of the loft.

Concrete slabs and the ceiling are held together by massive timber columns.

The design intends to blur boundaries between domestic functions and rather produce a feeling of continuity. This spatial concept is enforced by our humble material choice. No more than two materials are added.

The design intends to blur boundaries between domestic functions and rather produce a feeling of continuity. This spatial concept is enforced by our humble material choice. No more than two materials are added.

Barely touching the casco: a continuous smoked oak flooring and three boxes cladded with Ash timber.

Three boxes,which can be seen as big pieces of furniture, house specific functions such as bathroom, WC, storage, kitchen and open shelves. Spaces flow in between.

From an intimate sleeping zone to a comfortable living area or a generous professional work environment, all inserted in the space between the boxes.

The first box sits on an excision in the floor that is filled with tiles, and is an angular kitchen island merged with the circular shape of a dining table.

The result is a tailor-made furniture linking the cooking, eating and living functions within the area dedicated mostly to day activities.

The second box is two-faced: one side presents itself to the living area with open shelves and the other side are the bathroom and the WC.

A small library and relevant appliances.

Generating an intimate sleeping zone at its back.

The third box defines the workspace and houses a closet, a storage room, a visitor’s toilet as well as a pantry and open shelves.A full height pivoting door connects the living and work functions.

Also designed to function as a fully autonomous guest room with shower and kitchenette, this space is marked by a wall, slicing the third box in its middle and topped with waffle-glass to remove visual barriers.

The project was designed for an ambitious client, and led to a fluid, tailor-made home with qualities derived from simplicity.

Authors Kevin Veenhuizen Architects
Year 2018 - 2020
Location Amsterdam, The Netherlands
Surface 100 sqm
Client Private
Contractor J.C.Nieuwenhuizen
Furniture maker Zoet Hout
Photography MWA Hart Nibbrig

M3 Consultancy Office Butterfly Roof FPA Francesca Pasquali Archive Villa Bloch Bakkedragetb Le Pré aux Pierres Triplex Ampere First House

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us