House of traces
by SET Architects

This apartment was designed by SET Architects for a young creative couple with the need to have a home with a terrace where they could entertain friends, organize dinners and meetings while enjoying the mild climate of Rome.

The intervention is located in the Nomentano district, characterized by an early twentieth century urban fabric and specifically is located on the top floor of a corner building that strongly embodies the internal geometries.

In fact, the initial research phase focused on the study of the original guidelines, deleting the obsolete elements applied over the years.

A critical reading of the traces left by time has led to the definition of the new floor plan with an approach that takes in history while meeting the demands and needs of a contemporary space.

The glass veranda that hosts the living room is conceived as the heart of the project. The fireplace acts as an element that characterises the space and becomes a familiar meeting place.

Placed in direct relationship with the dining area but raised on a base.

The new window was designed with a very thin steel structure in order to strengthen the relationship between inside and outside. The kitchen is conceived as an independent room but in close relationship with the living area.

Thanks to the large custom made sliding doors.

Even the fixed furnishings are custom designed for the space such as the natural iron bookcase inspired by the slender structures designed by Franco Albini in the 1950s.

The selection of materials was carried out with extreme care, favoring local materials. For the coverings, marmorino was chosen in order to give the walls a slight texture.

Such as basaltina and travertino with which custom-made furnishings such as the base of the fireplace and the washbasins of the bathrooms were made

A natural lime-based finish in a pebble gray color

The material that characterizes the entire project is wood, used for the floor and the doors.

It was decided to use oak treated with natural drying oils in order to obtain a characteristic dark color.

The whole intervention by SET Architects is structured on the principle of maximum fluidity of the paths and relations between inside and outside.

Authors SET Architects
Location Rome, Italy
Year 2021
Photography Simone Bossi

House for a Couple Press Box House of Chickens Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us