Jean Moulin Atelier-House
by Atelier NEA

Jean Moulin Atelier-House is a refurbishment of a 80sqm, three-floor, artist atelier located in the 14th district of Paris.

The artist's studio was built in the late 40's, located in a hidden alleyway.

Few original features were the main qualities of this space. Jean Moulin Atelier - House is the result of a beautiful collaboration with the owners while taking in consideration every single object and piece of art they owned.

A very large steel window fixture overlooking a private terrace, an old maple tree, a double-height space filled with natural light and a skylight.

It was conceived as a house for a couple, an artist from the USA and her husband working in the movie industry. Having lived in Paris for nearly a decade, they commissioned Nathalie Eldan from Atelier NEA to create an intimate space that reflects their personality and way of life - a place where domesticity and the make of art comes together.

The main conceptual approach focused on adaptability and functionality. The project preserved the studio original typology while enhancing the layout by a total revolution of the two staircases' positions.

Which included almost two dozens of custom-made sycamore maple and steel built-in units.

Private and shared needs are separated yet they remain both flexible and adaptable. The open plan ground floor where the kitchen is located supports living without internal hierarchy. It can be used for multiple uses - as an artist studio area or as a living room.

As one climbs up the house, the floors become more private. The two upper floors accommodate two nooks, a bathroom, a laundry space, a walk-in closet and a study area. The scale varies throughout the house.

On the mezzanine floor, the nook sports a lower ceiling for more privacy and a closer relation to the human body. An additional nook for guests is located on the upper floor. Both nooks are the only areas that can be considered private, distancing from the conventional room in a house.

They were moved from the back of the house to the up front, towards the mezzanine double - height space creating a permanent dialogue with the outdoors.

Combined with a walk-in closet, it is dedicated to sleep and relaxation. It can be enclosed by 3 extra large sliding doors made of solid sycamore wood and natural jute.

All-jute sliding doors are custom made. They work as visual screens yet they allow penetration of natural light and ventilation throughout the floors.

The porous materials; jute for the doors and perforated steel sheet in the walk-in closet protect privacy while maintaining the relation with the outside.

A large interior window that overlooks the entire house was created on the second floor to gain additional natural light.

Atelier NEA designed the built-ins in a way to reduce to minimum the need of extra furniture in this compact atelier-house. The house becomes personified by the owners thanks to the minimal intervention translated into the open plan layout and the selection of raw and light materials.

Author Atelier NEA
Location Paris, France
Year 2020
Client Private
Surface 80 sqm
Photography Lorenzo Zandri

Casa Monsenhor Airosa Santa Cruz House of Chickens Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho A Guy, a Bulldog, an Edible Garden, and the Home they Share

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us