Lomax Studio
by CAN

The project, designed by CAN, consists of a new artist studio for a sculptor and printmaker nestled along a small industrial mews in New Cross, London.

Their different practices required very different work spaces; the sculptor required a big light-filled workshop, whilst the printmaker needed a smaller, darker area to work with UV sensitive materials.

Rather than trying to find a common ground between the scales and requirements of each artist, CAN designed the studio as if it were two adjacent studios on the mews.

New Cross is an area of south east London, of an industrial genealogy and a well-known cultural tradition.

A large industrial workshop and compact domestic studio.

The external styles of the volumes are purposefully opposite in style and represent the opposing scales of the artist's work.

This approach is also part of a wider interest in CAN’s practice which is fighting against homogeneity of the urban environment.

The tiled volume houses the smaller working areas, kitchen and bathroom and the workshop is in the larger steel and block volume. Internally, the open-plan space is subtly divided by the change in roof scale and the sculptural element that houses the bathroom.

It makes the most of this form and arrangement to maximise sunlight in the kitchen spaces and northern light in the studios.

The internal material palette is muted to provide a neutral background for the artists to work.

To maximise space with a limited budget, the studio uses a combination of 'off the shelf' materials and materials the clients had accumulated from their practice. It elevates ordinary materials to the extraordinary.

For instance, the use of scaffolding to create the roof structure; the functional becoming the ornamental.

The gabled forms take their cue from the generic industrial shed and the 18th century wash-house once located on the site. The tiled gables are ornamented with a double crow step.

The volumes are off-set to create an external working area at the rear which also brings southern light into the kitchen through a set of double doors.

Author CAN
Location New Cross, London, United Kingdom
Year 2018
Client Private
Collaborators Hardman Structural Engineers (Structural Engineer),
Catalin London Ltd. (Contractor)
Photography Andy Stagg

CAN All That Could Have Been Ready-Made Home Theodora House Triplex Ampere First House Reforma de 8 pisos en Ciutat Vella La Lyre: Intergenerational Housing Complex

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us