Triplex Ampere
by Bertina Minel Architecture

Located in the heart of Paris, Triplex Ampere is the renovation of a 235 sqm apartment spread over three floors.

The apartment had not been transformed in decades.

At the request of the new owners, Bertina Minel Architecture were tasked to rethink and restructure the entire triplex.

Their first concern was to completely review the distribution of spaces and their organisations in order to adapt them to the needs of new owners.

Initially, all of the existing partitions were demolished. The objective was then to conserve and enhance the light that was brought in after demolition.

Thanks to a new layout of the rooms, the doubly-oriented apartment is now full of natural light throughout the day in all rooms.

In addition, the work made it possible to recreate a link between the ground floor and the first floor thanks to the opening of the double height of the living room.

Careful work was carried out on the choice of materials and chromatic range. Light oak and blue shape the identity of the apartment while giving it character. The link between the different spaces was created by the custom arrangements in oak and blue.

This can be found in the kitchen, the living room library and in the entrance.

On the upper floors, each room has its own identity but remains in harmony with the whole thanks to meticulous chromatic and decorative choices and to a light oak floor covering which creates a link throughout the apartment.

On the 2nd floor, the exposed and recovered brick gives character to the rooms intended for leisure.

Throughout the project, the architects paid attention to adopt a responsible approach: from spatial organisation to interior decoration, including the choice of materials.

“We decided to keep as much of the old elements as possible, such as the brick on the 2nd floor or the parquet on the ground floor, the cast iron radiators, and the fireplace that could have been recovered to combine the past and the present."

According to the author, these elements go beyond the ecological "recycling" approach to keep the identity of the accommodation while transforming it into a warm and contemporary home

Author Bertina Minel Architecture
Client Private
Location Paris, France
Year 2019-20
Surface 235 sqm
Photography Agathe Tissier photograph

FPA Francesca Pasquali Archive Villa Bloch Bakkedragetb Le Pré aux Pierres First House Reforma de 8 pisos en Ciutat Vella Final Outcome Shop and co-working space

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us