Urban Infill
by Chybik + Kristof

Designed by CHYBIK+KRISTOF, Urban Infill is a five-story building that includes 14 modern residential lofts and commercial spaces, offering panoramic views of the city of Brno, Czech Republic.

Located in a former industrial district, which is currently undergoing a large transformation, the project is the first substantial project southeast of the city center.

“In a complex urban structure, infills are a pragmatic solution for sustainable urban change. Promising existing plots and infrastructures need to be revisited and redesigned.”

The architect’s urban design aimed to maximise the potential of the limited area, amplifying the plot through an irregular polygon floor plan and a geometric sculptural staircase.

CHYBIK + KRISTOF’s design is influenced by the historical aspects of the area while simultaneously utilizing modern design elements.

The dominant feature of the building are the large windows, a nod to the industrial heritage of the building, accompanied by private terraces.

According to the architects, “historically, corner buildings are at the intersection of a main meeting point, and act as visual urban anchors in navigating the city - they are defined by their verticality and the decorative elements that mark their importance”

The lofts stand on an unused site, intersecting two buildings. At the heart of the building is a sculptural staircase, connecting the ground floor tenant space.

On a limited area of 269 m2, the architects have built a five-story building with a total floor area of 1200 m2, comprising the apartments and the commercial spaces.

The lofts offer 8 standard 1-bedroom flats and ateliers on the 1st and 2nd floors and 6 lofts of 1-bedroom to 3-bedroom layouts on the 3rd and 4th floors, with areas ranging from 41 to 91 m2.

The building was constructed with a cohesive selection of materials. The design conscious lofts are affordable and available to a broader demographic.

Creating a fluid palette of reinforced concrete, ash wood, and sleek white walls.

“The socially integrated strategy informed the interior design of the building. Through using more affordable materials, we were able to open the spacious lofts to a diverse spectrum of inhabitants.” Ondřej Chybík explains.

A commissioned site-specific light installation by artist Petr Dub adorns the building’s exterior. “Riders on the Storm” installation imitates a lightning rod, inspired by the Doors song.

The neon light installation crowning the top floor mimics the verticality of the building’s physique.

Author CHYBIK+KRISTOF
Location Brno, Czech Republic
Year 2015—2019
Surface 6800 sqm
Cost 1 600 000 €
Photography Alex Shoots Buildings, Boys Play Nice

House of Wine Chybík+Kristof Manifesto Market House of Chickens Graphic Designer's House Schoonschip A House with Four Gardens Casa del Búho

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us