Vestre Fjordpark
by ADEPT

Vestre Fjord Park is a recreational learning and experience landscape that generously contributes to the full experience of its unique site by the Danish fjord, the Limfjord.

The Limfjord is a shallow part of the sea. It has inlets both from the North Sea and Kattegat, and separates the North Jutlandic Island from the rest of the Jutland Peninsula.

Designed by the Danish office ADEPT, it is a nuanced balance between the natural landscape, the activities, functions and the park’s many daily users.

That really adds life and local character to Vestre Fjord Park.

The Limfjord itself is the grand potential of Vestre Fjord Park. Here one finds ‘real’ nature.

The largest fjord landscape in Denmark.

Water, bird life, fish, fields, beach and meadows.

Together with a wide variety of physical activities and outdoor facilities, it creates the setting for new active experiences related to both nature and the city.

The vision behind the project is to encourage direct contact to the fjord by establishing better accessibility from land to sea.

At the same time, the project aims to strengthen the story of the landscape with a multi-functional building structure that frames the many potential activities on the water.

The multi-functional building structure is located by the promenade, all paths clearly leading here.

Vestre Fjord Park is divided into several smaller areas, each with their own identity and character, such as the isthmus, the beach, and the Woods and the Wetlands.

The isthmus to the North with both built structure and unspoiled nature along the fjord.

Around the open air swimming area, with sand, water and bathing.

The Woods and the Wetlands to the west and south with its dense vegetation close around themselves as a contrast to the open areas of the Wedge and the Plain to the east.

The isthmus defines the precise cut between the two water spaces, binding together landscape and built structure, exactly where the experiences of fjord, activities and park become one.

The precise cut between the two water areas is defined by the isthmus binding together landscape and built structure.

Author ADEPT
Location Aalborg, Denmark
Year 2017
Collaborators GHB Landskabsarkitekter, Orbicon,
Niras, Rekommanderet

Surface 2000 sqm (building), 15.6 ha (landscape)
Photography Rasmus Hjortshøj 

Theodora House Schoonschip Luchtpark Azatlyk Square Cinemapepe Bang Nong Saeng Kindergarten Belvedere Call for projects

a project powered by Itinerant Office

subscribe to our newsletter

follow us